Vyrobíme vám jakoukoliv plachtu na přání v gramáži 200 g/m2, v modré, zelené, bílé, světle šedé i čiré (transparentní) barvě do 10 dní od objednání

Jak jednoduše a efektivně zabezpečit výkop? Pomocí zakrývací plachty

Výkopové a další zemní práce jsou neodmyslitelnou součástí stavebních projektů. Hrozí při nich ale celá řada rizik. I proto je nezbytné výkopy dobře zabezpečit, a to nejen při práci samotné, ale také po dobu, kdy zrovna práce neprobíhají. Cenově dostupné a zároveň efektivní řešení nabízejí zakrývací plachty.

Vykopové práce

Ochrana nejen před počasím


Počasí může při ručních výkopových pracích napáchat nemalé škody. Při vydatnějších deštích bude ve vykopané jámě zůstávat větší množství vody, které pak může vést ke zborcení bočních stěn. Ať už tedy prší, sněží nebo fouká vítr, zakrývací plachta značně zvýší šanci na udrží výkopu v suchu a jeho ochranu před erodováním.

Riziko u nezabezpečených výkopů ale představuje také pád osob a zvířat. Nezajištěné jámy mohou být především při horších světelných podmínkách (mlha, soumrak apod.) hůře viditelné. Zakrývací plachtou zabráníte také tomu, aby se do jámy dostaly nežádoucí předměty a nepořádek, a vás tak nic nezdržovalo ve chvíli, kdy se rozhodnete v práci pokračovat.

Proč vsadit právě na zakrývací plachtu?


Zakrývací plachty jsou vyrobeny z vysoce odolného materiálu, který vydrží velmi vysoké i nízké teploty (60 °C i mráz do -40 °C), zachovává si barevnou i funkční stálost a odolává kyselinám a alkáliím. Jedná se přitom o univerzální a cenově dostupné řešení. Zakrývací plachty vám tak při stavebních projektech budou sloužit opakovaně, a to nejen při zabezpečení výkopových prací, ale třeba i jako ochrana nářadí nebo stavebních strojů.

Zakrývací peplachty mají i jiné výhody, které oceníte při jejich používání. Jaké to jsou? Zjistíte v našem článku, kde výhody peplachet popisujeme.

Zabezpečení samotné plachty

Aby plachta efektivně plnila svou funkci, je potřeba při výběru krycí plachty i následné instalaci věnovat pozornost určitým faktorům.

Velikost a gramáž
Plachta by měla mít dostatečné rozměry. Ujistěte se, že přesahuje okraje výkopu o minimálně 1 metr. Jedině tak zabrání průniku vody do výkopu. Můžete vybírat z různých formátů – čtvercové krycí plachty, obdélníkové zakrývací plachty či kulaté krycí plachty. Zvolte takovou krycí plachtu, která se bude hodit pro vaše účely. Důležité při volbě zakrývací plachty je i gramáž krycí plachty, aby splnila požadovaný účel.

Zatížení nebo ukotvení

Aby krycí plachta bezpečně držela na svém místě i v případě silnějšího větru, je nezbytné ji zatížit, případně krycí plachtu ukotvit. Okraje plachty zatěžkejte například pytli s pískem či jinými těžkými a zároveň stabilními předměty (cihly, prkna, aj.). Kvalitní zakrývací plachty obvykle disponují zdvojeným okrajem s kovovými oky. Pomocí nich a kolíků můžete plachtu ukotvit k zemi. Též je možné použít silonové lano nebo gumové lano, kotvící ocelové háčky či jiné doplňky k uchycení, kterými plachtu připevníte k pevné konstrukci, aby neuletěla.

Plachtu pak nezapomeňte také pravidelně kontrolovat, abyste měli jistotu, že zůstává na místě, není poškozena a plnohodnotně plní svou funkci.