Vyrobíme vám jakoukoliv plachtu na přání v gramáži 200 g/m2, v modré, zelené, bílé, světle šedé i čiré (transparentní) barvě do 10 dní od objednání

Jak zrekonstruovat starý plot? A kdy se raději rozhodnout pro nový?

Je váš stávající plot poškozený nebo už nesplňuje vaše požadavky? Pak je na čase se rozhodnout, zda se pustit do rekonstrukce, nebo pro svou zahradu pořídit plot nový. Co byste měli zvážit a jak ideální plot pro vaši zahradu vybrat? 

Rekonstrukce plotu

Pokud se jedná o menší opravy drobných poškození a deficitů, zvládnete obvykle rekonstrukci sami.  Při závažnějších problémech, jako je například výměna větších částí, bude lepší obrátit se na odbornou firmu. Pokud chcete svůj stávající plot například jen esteticky či funkčně vylepšit, někdy postačí snadné a finančně nenáročné řešení. U drátěných plotů si například můžete zajistit více soukromí i stínu instalací stínicí sítě.

Kdy už se rekonstrukce nevyplatí?

Je stav a kvalita vašeho současného plotu opravdu ve špatném stavu? Nebo vaše požadavky na ochranu či estetiku současný plot nenaplňuje? Pak pro vás bude výhodnější zvolit možnost pořízení plotu nového, než se pouštět do nákladných a složitých oprav či předělávek, které ani z dlouhodobého hlediska nemusí přinést kýžený efekt. Jaké aspekty byste měli při výběru zvážit?

Materiál – jaký plot vybrat?

Pomineme-li ploty živé, vybírat dnes můžete z pestré palety různých materiálů. Ke stálicím patří pochopitelně dřevo, které ani dnes neztrácí na oblíbenosti. Vaší zahradě zanechá přírodní a přirozený duch. Počítat ale musíte s pravidelnou údržbou, aby vám plot ze dřeva vydržel co nejdéle.

Kovové ploty jsou obvykle pevné, trvanlivé a odolné vůči počasí. Robustnější varianty poskytují také větší míru ochrany například před zloději či vniknutí zvěře. Jejich pořizovací cena je ale vyšší a instalace může být náročnější.

Výhodnou a levnou variantou plotu na vaši zahradu může být PVC či WPC (dřevoplast) materiál. Nejenže umí věrně imitovat dřevo, ale je téměř bezúdržbový a vzhledově stabilní. S tímto materiálem se tak vyhnete i budoucím nákladům spojených s údržbou. 

Jaký účel by měl plot primárně plnit?

Při výběru plotu byste měli také pečlivě promyslet, k jakému účelu jej především potřebujete. Chcete pomocí plotu zvýšit své soukromí? Potřebujete především zabezpečit majetek? Mělo by oplocení vzhledově ladit s vaší zahradou a domem? Podle preferencí budete volit nejen typ a vzhled plotu, ale také například jeho rozměry, od výšky přes mezery mezi jednotlivými prvky. Mějte také na paměti, že některé materiály mohou být snadněji upravitelné než jiné.