Vyrobíme vám jakoukoliv plachtu na přání v gramáži 200 g/m2, v modré, zelené, bílé, světle šedé i čiré (transparentní) barvě do 10 dní od objednání

Nezbytný parťák na rybaření: plachta pomůže nejen při nepřízni počasí

Ráno jste vstali s vidinou dne jak dělaného na rybaření. Slunce svítí, nebe je bez mráčku. A tak balíte své rybářské vybavení a vyrážíte k vodě. Udice nastražené, čekáte na první záběr. Ale počasí se nečekaně mění – začíná foukat silný vítr a přichází prudký déšť. Naštěstí jste si ale sebou přibalili nepostradatelného pomocníka – plachtu.

Pro rybáře mají plachty ale daleko širší využití než jen jako ochrana před nepřízní počasí. Zjistěte, proč by ani ve vaší výbavě na ryby neměla chybět!

 

 

Když se zkazí počasí

Plachty se vyrábí z vysoce odolných materiálů, zároveň jsou ale dobře skladné a díky své váze i lehce přenosné. Jsou tak ideálním vybavením i pro rybáře, které dokážou spolehlivě ochránit před rozmary počasí. Schyluje se k dešti? Nepromokavé oblečení, které jste si sebou na ryby vzali, vás před vodou ochrání jen do nějaké míry. Daleko účinnějším řešením je zakrývací plachta. Napněte ji pomocí pevných lanek s karabinami či silnějších provazů mezi stromy, případně využijte teleskopické stojany zasunuté do země, a suchý přístřešek je rázem na světe. Kvalitní plachty disponují zpevněným okrajem a kovovými očky pro stabilní uchycení. Nemusíte se tak bát, že by se plachta vlivem silného větru například poničila. Cenově se přitom jedná o mnohem dostupnější variantu, než jsou například speciální deštníky na ryby.

Stejně dobře ale poslouží i jako úkryt před ostrými slunečními paprsky. Reflexní úpravy plachet zajistí, že se od nich budou sluneční paprsky odrážet a vy tak získáte kýžený stín. V zimě díky své výdrži i za velmi nízkých teplot (plachta snese i teploty do -60 °C) zase může skvěle fungovat jako izolant od studené země.

Další využití plachty při rybaření

Plachta ale najde celou řadu dalších využití. Jedním z nich je i funkce coby podložky – ať už pro přípravu na samotné rybaření, nebo při čištění chycených úlovků. Stačí plachtu rozprostřít na zem a vznikne vám plocha, na kterou si můžete pohodlně a přehledně připravit své rybářské vybavení, aniž by se vám zašpinilo či poničilo.

Nebo plachtu můžete později využít i jako podložku na ryby a jejich hrubé očištění. Tuto špinavější práci si tak nemusíte nechávat na doma. Jakmile budete mít hotovo, stačí plachtu jednoduše omýt, nechat oschnout a zase složit. A pokud se na vás usměje patron rybářů – svatý Petr – a budete z vody vytahovat jeden úlovek za druhým, plachta skvěle poslouží i pro naložení úlovků. Větší kusy ryb můžete zabalit do plachty a bezpečně je pak přenést například do auta.

Pokud jste kreativní, jistě najdete i další možnosti, kdy se vám bude plachta hodit. Ať už jako zástěna při převlékání nebo improvizovaná „sušárna“ – prádlo rozprostřené na plachtě zůstane čisté a bude schnout rychleji, než kdybyste jej rozložili na vlhkou zem.

Plachta jako vybavení pro rybáře: Jak ji vhodně vybrat?  

Plachtu můžete vybírat podle několika parametrů. Dopředu zvažte, k jakým účelům chcete plachtu využívat a co od ní očekáváte.

Tvar a velikost plachty
Volit můžete z různých tvarů – čtvercových, obdélníkových a kruhových plachet, stejně jako rozměrů. Nejmenší plachty o rozměrech stran do dvou metrů skvěle poslouží jako podložka, velké plachty vás pak spolehlivěji ochrání před nešvary počasí. Máte-li na tvar i velikost specifické požadavky, můžete si nechat ušít plachtu na míru.

Barva

Na trhu je k dostání několik barevných variant, k nejčastějším patří modré plachty, bílé plachty či zelené plachty. Bílé provedení bude lépe odrážet sluneční světlo a poskytne vám tak úkryt v horkých letních dnech. Zelené plachty zase lépe splynou s okolím a nebudou při rybaření působit jako rušivý element.

Teď už i vy víte, proč je plachta neocenitelnou součástí vybavení pro rybáře. Přibalte ji s sebou příště na ryby, ať vás nepřízeň počasí či jiné patálie už nikdy nezaskočí.