Vyrobíme vám jakoukoliv plachtu na přání v gramáži 200 g/m2, v modré, zelené, bílé, světle šedé i čiré (transparentní) barvě do 10 dní od objednání

Zazimování bazénu krok za krokem: Co všechno budete potřebovat?

Zima je už na obzoru a s ní přicházejí i poslední venkovní práce okolo vaší zahrady a domu. Patří k nim i zazimování bazénu a pískové filtrace tak, aby ve zdraví přečkaly nástrahy mrazivých dnů a nocí. Kdy je nejlepší čas uložit bazén k zimnímu spánku? A co budete pro zazimování kromě krycí plachty potřebovat?

Zazimování bazénu zakrývací plachtou

 

Zazimování bazénu je klíčové pro jeho ochranu před mrazem a poškozením. Když teploty klesají, voda v bazénu může zamrznout a způsobit praskání stěn nebo poškození filtrace. Bazén je také vhodné ochránit před nečistotami, jako jsou listy, větvičky a další. Správným zazimováním, včetně zakrytí bazénu, zabráníte kontaminaci vody.

Celkově tak můžete prodloužit životnost svého bazénu i jeho příslušenství. Práci vynaloženou na podzim pak oceníte při zahájení nové koupací sezóny, kdy místo náročného čištění a oprav budete moct rychle skočit do čisté a svěží vody a ušetřit tak nejen čas, ale i peníze.

Kdy zazimovat bazén?

Správné načasování je klíčové. Prvním ukazatelem je teplota vody v bazénu. Ideální doba pro zazimování je, když teplota vody klesne pod 12 °C. V takové chvíli se přestávají množit řasy a bakterie. Většina majitelů bazénů začíná se zazimovacími pracemi na podzim těsně před prvními mrazíky. V České republice je to obvykle v říjnu nebo listopadu. Důkladně však sledujte předpověď počasí. Pokud meteorologové předpovídají brzký nástup mrazů, je lepší začít se zazimováním dříve.

Jak zazimovat bazén krok za krokem

  1. Měření a úprava chemie vody
    Zkontrolujte a upravte pH vody (ideální hodnota je mezi 7,2 a 7,6). Zkontrolujte hladinu alkality a případně ji upravte (ideální hodnota je mezi 80 a 120 mg/l). Přidejte do bazénu zazimovač (speciální chemický přípravek), který pomáhá udržet vodu čistou během zimy.
  2. Čištění bazénu
    Odstraňte veškeré nečistoty z vody pomocí bazénové síťky. Dno bazénu vysajte bazénovým vysavačem a následně jej i spolu se stěnami vyčistěte kartáčem.
  3. Zazimování filtrace a čerpadla
    Vypusťte vodu z filtračního systému, čerpadla a potrubí. Pokud máte pískovou filtraci, proveďte protiproudé proplachování. Odpojte čerpadlo a uložte ho na suché a mrazuvzdorné místo – abyste zamezili zamrznutí vody uvnitř a poškození systému. Čerpadlo i filtraci můžete zakrýt malou zakrývací plachtou, aby se do technologie nedostaly nečistoty. Pokud najdete nějaké praskliny nebo poškození, opravte je před zazimováním.

    5. Snížení hladiny vody

    Vypusťte část vody z bazénu. Při zazimování nadzemního bazénu či zapuštěného bazénu snižte hladinu pod úroveň trysek či jiných vstupů.
  4. Použití zazimovacích plováků
    Rozmístěte na vodu plastové plováky určené přímo na zazimování bazénu. Tyto plováky pomáhají absorbovat tlak způsobený rozpínáním ledu a chrání stěny bazénu.

    TIP: Pokud se vám nechce investovat do plováků, na zazimování bazénu můžete použít také PET lahve naplněné vzduchem. Svou funkci splní stejně dobře.
  5. Instalace krycí plachty
    Upevněte krycí plachtu tak, aby pokrývala celý povrch bazénu. Ujistěte se, že plachta je pevně připevněna a chrání bazén před vnějšími vlivy. Působí také jako izolační vrstva proti mrazům, čímž chrání stěny a dno před potenciálním poškozením způsobeným tlaky ledu. Zabraňuje i nadměrnému vypařování chemikálií z vody – její kvalitu tak snadno udržíte i během zimních měsíců. Vyberte si krycí plachtu podle typu vašeho bazénu. Ať už budete vybírat z obdélníkových plachet, z čtvercových či kruhových plachet, tak myslete na to, aby plachta byla větší než váš rozměr bazénu.
  6. Kontrola a údržba během zimy
    Pravidelně stav plachty kontrolujte. Po větších sněhových přeháňkách odstraňte z jejího povrchu sníh, aby nedošlo k poškození. Sledujte také stav vody a případně doplňujte zazimovač.

 

Jak vybrat zazimovací plachtu na bazén

Vyberte krycí plachtu vyrobenou z odolného a UV-stabilního materiálu, který vydrží náročné podmínky zimního počasí. Důležitý parametr, při jejím výběru je i gramáž krycí plachty. Myslete i na  správný rozměr – plachta by měla na váš bazén dokonale padnout, aby mu poskytla maximální ochranu. Ujistěte se také, že krycí plachta je spolehlivě upevněna, aby odolala náporům sněhu a větru.

Nyní už víte nejen to, jak zazimovat nadzemní i zapuštěný bazén a bazénové příslušenství, ale také, co všechno k tomu budete potřebovat. Pokud si nevíte rady s výběrem vhodné krycí plachty, neváhejte se na nás obrátit, rádi vám pomůžeme. A pokud vlastníte bazén atypických rozměrů, můžete si u nás nechat vyrobit i plachtu na míru.

 

Až budete zazimovávat bazén, nezapomeňte na zazimování i ostatního vybavení na vaší zahradě.