Vyrobíme vám jakoukoliv plachtu na přání v gramáži 200 g/m2, v modré, zelené, bílé, světle šedé i čiré (transparentní) barvě do 10 dní od objednání

Jak na bezstarostné zazimování karavanu? Kompletní průvodce krok za krokem

Zima je za dveřmi a s ní i čas, kdy je třeba připravit na nejchladnější období roku také váš karavan. Správné zazimování karavanu prospěje, bezpečně ho ochrání před nepřízní počasí a na jaře vám ušetří starosti i čas s přípravami na nová dobrodružství. V tomto článku se dozvíte, jak na bezproblémové zazimování karavanu krok za krokem.

 

Zasněžený karavan v lese

 

Proč a kdy zazimovat karavan?

Zazimování karavanu byste neměli podcenit, pokud chcete přispět k jeho dlouhé životnosti a bezproblémovému fungování během nadcházející sezony. Pokud by karavan v zimě přišel do styku s vlhkostí a sněhem, může to vést mimo jiné k tvorbě plísní. Špatné zabezpečení proti mrazu pak může napáchat nemalá poškození. Zazimování by mělo proběhnout před prvními většími mrazy, ideálně v říjnu nebo listopadu.

Důkladný úklid interiéru i exteriéru

Nejprve je důležité karavan vyčistit a zkontrolovat všechny jeho části. Základem úspěchu je proto důkladný úklid interiéru i exteriéru. Vyhoďte zbytky jídla, které by se mohlo zkazit, umyjte ledničku a skříňky. Vysajte sedačky a koberce vhodným vysavačem s filtrací. Vyčistěte a vydesinfikujte koupelnu. Odstraňte veškeré nečistoty a zkontrolujte, zda někde nejsou viditelné známky poškození nebo koroze.

Venku karavan umyjte, včetně podvozku. Zkontrolujte stav plachet a těsnění. Z kontroly nevynechejte ani střechu, okna či markýzy. Všechna poškození opravte, abyste zamezili vnikání vlhkosti do jednotlivých částí a příslušenství. Naplňte vodní nádrže, boiler i WC nemrznoucí směsí. Nezapomeňte vypustit odpadní nádrž, stejně jako vodu z potrubí. Dveře do interiéru nechte ideálně mírně pootevřené, aby mohl karavan i přes zimu „dýchat“.

Kam karavan na zimu umístit?

Ideální je odstavit karavan na suchou, rovnou plochu, mimo stromy a budovy, z kterých by mohl padat sníh nebo kusy ledu. Pokud je to možné, uložte karavan do uzavřeného prostoru, jako je garáž nebo kryté stání. Jakmile zvolíte místo, odlehčete pneumatiky a odpojte akumulátor, aby byly v optimálním stavu pro jarní sezonu.

Zakrytí karavanu plachtou

Máte karavan zvenku i zevnitř vypucovaný do posledního záhybu? Zkontrolovali jste vše potřebné a váš pojízdný domov je připraven k uložení na zimu? Pak stačí už jen poslední krok. Schovat karavan pod kvalitní krycí plachtu. Ta karavan ochrání před nepříznivými povětrnostními podmínkami a udrží jej v suchu, obzvlášť pokud pro něj nemáte kryté stání.

Při výběru krycí plachty na karavan je důležité zvážit několik faktorů, abyste zajistili, že váš karavan bude během zimních měsíců dobře chráněn. 

Materiál plachty

Výběr správného materiálu je pro zajištění optimální ochrany klíčový. PE (polyethylenové) plachty jsou dostatečně pevné a odolné vůči nepřízni počasí. Kvalitní plachty odolají teplotám od -40 °C až do 60 °C​, jsou voděodolné a poskytují také ochranu před UV zářením, ptačím trusem a dalším nečistotám.

Přizpůsobení a rozměry

Plachta by měla váš karavan zakrývat v celé délce, šířce i výšce. Rozměry karavanu najdete buď v příručce, kterou jste při jeho koupi obdrželi, případně můžete rozměry konkrétního typu vyhledat na internetu nebo je svépomocí přeměřit. Pokud nenajdete plachtu, která by byla dostatečně velká, můžete si nechat vyrobit plachtu na míru vašim potřebám a mít tak jistotu, že plachta na karavan padne jako ulitá.

Konstrukce a upevnění

Zimní plachta na karavan by měla mít po obvodu očka pro snadné upevnění a zdvojené okraje pro větší odolnost​​. K jejich zabezpečení můžete použít kvalitní silonové šňůry, pružné gumy a ocelové háčky, aby zůstaly na místě i během větrných dnů.


A neopomeňte ani pravidelnou kontrolu a údržbu karavanu v zimě, aby byl na jaře co nejdříve připraven na cesty!