Vyrobíme vám jakoukoliv plachtu na přání v gramáži 200 g/m2, v modré, zelené, bílé, světle šedé i čiré (transparentní) barvě do 10 dní od objednání

Kdy koupit vánoční stromeček a jak ho převést v autě?

Bez nazdobeného vánočního stromečku si mnozí z nás ty pravé Vánoce ani neumí představit. A přestože se v rámci udržitelného přístupu někteří lidé kloní spíše k pořízení umělého vánočního stromku, živou variantu symbolu Vánoc stále mnozí Češi preferují. Podle údajů Sdružení pěstitelů vánočních stromků se v České republice ročně prodá asi 1,3 milionu živých vánočních stromků. A pokud se k jeho pořízení chystáte i vy, poradíme, kdy je ke koupi nejvhodnější čas a jak stromek bezpečně dovést domů. Těšit se můžete i na rady, jak živý stromek udržet co nejdéle v dobré kondici.

převoz vánočního stromečku na autě

Kdy koupit vánoční stromeček

Volba ideálního termínu pro nákup vánočního stromečku může být klíčová, aby zůstal čerstvý a krásný po celou dobu svátků. Tradičně se vánoční stromečky začínají prodávat už koncem listopadu, nicméně nejlepší doba pro nákup bývá často první až druhý týden prosince. V tomto období jsou stromečky ještě čerstvé a výběr je veliký. Pokud naopak koupíte stromeček příliš brzy, může začít opadávat dříve, než vánoční svátky vůbec začnou.

Kde koupit vánoční stromeček

Vánoční stromečky můžete zakoupit na mnoha místech a výběr závisí často na vašich osobních preferencích a místní dostupnosti.

Vánoční trhy
Tradiční vánoční trhy nabízejí skvělou atmosféru a často i možnost vybrat si stromeček přímo od lokálních pěstitelů. Také můžete získat užitečné tipy na péči přímo od prodejců.

Zahradnictví
V těchto specializovaných obchodech bývá výběr stromečků velký a personál vám může poskytnout odbornou radu ohledně výběru a údržby vánočního stromečku.

Supermarkety a hypermarkety
Vánoční stromečky jsou v těchto velkých obchodech často k dispozici za konkurenční ceny. Výběr obvykle bývá široký, co se týče druhů i velikostí.

Online obchody
Pokud nemáte čas či možnost zajít osobně na nákup, můžete stromeček zakoupit i online. Mnoho e-shopů nabízí široký výběr živých i umělých stromečků, a některé z nich poskytují i službu doručení až domů.

TIP: Pokud je pro vás důležitá udržitelnost a ekologické pěstování, zaměřte se na prodejce s certifikátem dokládajícím ekologicky pěstované stromečky.

 

Přeprava vánočního stromečku

Přeprava vánočního stromečku domů může představovat výzvu, zejména pokud jste si vybrali větší kousek nebo nemáte dostatečně velké auto. Níže uvádíme několik tipů, jak stromeček bezpečně a pohodlně převézt.

Síťový obal: Někteří prodejci nabízejí možnost zabalení stromečku do síťového obalu, což usnadňuje manipulaci s ním a zmenšuje riziko poškození auta i větví během přepravy.

Krycí plachta: Aby se vaše auto neušpinilo od jehličí a smůly, je vhodné použít krycí plachtu, kterou můžete dát pod stromek, nebo jej do ní celý rovnou zabalit, a tak ochránit interiér svého auta.

Velikost auta: Při výběru stromku mějte na paměti také velikost vašeho auta. Pokud si chcete domů přivézt jehličnatého obra, nemusí vám běžné auto stačit a bude nezbytné zapůjčit si dodávku. Někteří prodejci také nabízí vlastní službu doručení.

Připevnění stromečku: Pokud přepravujete stromeček na střechu auta, ujistěte se, že je pevně připevněn ke střešnímu nosiči, aby nedošlo k jeho poškození nebo ztrátě během jízdy. Stabilitu kontrolujte i během cesty, zvláště pokud před sebou máte delší trasu.

 

Jak dlouho vydrží vánoční stromek a jak se o něj starat

Délka životnosti vánočního stromečku může být ovlivněna řadou faktorů, včetně druhu dřeviny, velikosti, způsobu péče a podmínek prostředí, do kterého jej umístíte. Přečtěte si některé tipy, jak maximalizovat životnost a jak uchovat vánoční stromek krásným po celou dobu svátků.

Živé stromečky potřebují pravidelné zalévání, aby zůstaly čerstvé. Ujistěte se, že máte vhodný stojan s nádobou na vodu a pravidelně kontrolujte hladinu vody. Umístění stromečku mimo přímé sluneční světlo a zdroje tepla (např. radiátory či krb) také pomůže zachovat jeho čerstvost.

Kromě péče o samotný stromek zvažte také, jak přizpůsobit jeho bezprostřední okolí. Máte-li větší stromek, budete potřebovat také bytelný stojan. Pokud stromek ve stojanu umisťujete přímo na podlahu, zvažte, čím je podložit. Vhodná může být například dostatečně silná kulatá plachta, která nejen ochrání podlahu před nechtěným poškrábáním či jiným poškozením, ale také zachytí opadané jehličí a pomůže tak udržet prostor kolem stromečku čistý. Uvidíte, že s tímto praktickým řešením bude úklid o mnoho jednodušší. 

Ozdobený vánoční stromeček


Ozdoby, světýlka a je to!
Už jste pro stromeček našli to nejlepší místo v domácnosti a máte jej nachystaný? Pak už stačí jen navěsit ozdoby, světýlka, prskavky a počkat, až dorazí Ježíšek. A kdy se obvykle vánoční stromek zdobí? Tradice se mohou v různých rodinách a kulturách lišit. Některé rodiny zdobí stromek hned na začátku adventu, zatímco jiné čekají až na Štědrý den. Záleží tak víceméně na vás, k jaké variantě se přikloníte.

 

Vánoční stromek je srdcem vánočních svátků mnoha domácností. Výběr správného stromečku, jeho bezpečná přeprava domů a následná péče o něj jsou klíčové kroky k tomu, aby vaše Vánoce byly radostné a bez stresu. A s praktickými doplňky, jako je krycí plachta pro přepravu a kulatá plachta pod stromeček, můžete ušetřit čas a úsilí s úklidem, takže se můžete soustředit na to nejdůležitější – sdílení radosti a kouzla vánočních svátků se svými blízkými.

Zdroj:
https://www.vanocnistromek.cz/files/pro_clanky/spvs_tiskova_zprava_2023.pdf