Vyrobíme vám jakoukoliv plachtu na přání v gramáži 200 g/m2, v modré, zelené, bílé, světle šedé i čiré (transparentní) barvě do 10 dní od objednání

Kdy a jak efektivně odstrojit vánoční stromek?

Vánoční svátky i silvestrovské oslavy jsou za námi – život a s ním i naše domácnosti se pomalu vrací do běžného režimu. Nastává tak i vhodný čas na povánoční úklid, včetně odstrojení vánočního stromečku. V tomto článku poradíme nejen s tím, kdy se na odstrojování vrhnout, ale také jak jej efektivně provést, aby vám v domácnosti nezůstal nepořádek a abyste stromek zlikvidovali zodpovědně.

kdy-odstrojit-vanicni-stromek

Kdy odstrojit vánoční stromek

V mnoha kulturách, tu českou nevyjímaje, si lidé odstrojení stromečku spojují se svátkem Tří králů (6. ledna), který symbolizuje oficiální konec vánoční sezóny. Kromě dodržování tradic jsou ale ve hře i praktické důvody. V teple domácností vánoční stromky postupně vysychají, začíná jim opadávat jehličí a celkově ztrácí svou estetickou krásu. Na otázku, kdy vyhodit vánoční stromek, nicméně neexistuje jednoznačná odpověď a je spíše na vašich preferencích, kdy se k tomuto kroku rozhodnete. Ať už ale zvolíte jakoukoliv možnost, je dobré znát tipy a triky, jak si odstrojování usnadnit – například pomocí krycí plachty.

Jak při odstrojování postupovat

Nejprve ze stromečku opatrně sundejte všechny vánoční ozdoby (včetně háčků), řetězy, ozdobné třásně a prskavky. Začněte ideálně od vrchní části a postupujte směrem dolů. Ozdoby opatrně odkládejte na bezpečné místo, aby vám posloužily i do dalších let. Po ozdobách následují světelné řetězy. Při jejich sundávání se snažte zamezit zamotání či poškození jednotlivých žároviček. Nezapomeňte je pečlivě smotat a uložit tak, aby byly připravené ke snadnému a okamžitému použití na příští Vánoce.

Ozdoby i řetězy už máte bezpečně schované v krabicích? Pak už nezbývá než se rozloučit se samotným stromečkem. Nejprve si v místnosti udělejte dostatečný prostor pro manipulaci se stromkem, především pak pro možnost položit jej naležato. Připravte si také dostatečně velkou krycí plachtu, díky jejímuž použití si ušetříte práci i stres – výrazně vám totiž pomůže snížit nepořádek způsobený padajícím jehličím. Tohoto pomocníka tak velmi ocení nejen domácnosti, které mají v místnosti s vánočním stromečkem koberec, do nějž se jehličí zapíchne a jeho odstranění pak může být o to náročnější a zdlouhavější. Plachtu navíc můžete použít opakovaně.

Máte-li tu možnost, poproste ideálně někoho dalšího v rodině, aby vám pomohl stromek nadzvednout, abyste mohli jeho kmen vyjmout ze stojanu. Stromek zvedejte pozvolna, ať zabráníte většímu opadu jehličí. Pod stromek následně položte dostatečně velkou, čtvercovou či obdélníkovou krycí plachtu tak, aby spodní část kmenu byla u jednoho z okrajů plachty, zatímco větší část plachty směřuje do prostoru místnosti.

Jak zlikvidovat vánoční stromeček

Pokud máte plachtu pod stromkem správně připravenou, opatrně na ni vánoční stromeček naležato položte. Plachtu poté pečlivě obalte kolem stromku, aby všechny větve i menší větvičky zůstaly uvnitř. Pokud je to možné, použijte šňůrky nebo pásky k zajištění plachty, aby se během manipulace nerozvinula. Takto zabalený stromek pak už můžete snadno vynést z domu či bytu a připravit pro další transport.

kam-vyhodit-vanocni-stromek

Kam vyhodit či odvézt vánoční stromek

Jaké máte možnosti, co dělat s vysloužilým vánočním stromkem a jak s ním dál naložit? Mnoho lidí si s tím hlavu příliš neláme a stromek jednoduše vyhodí k nejbližší popelnici, kde se pak smutně vyhlížejících a napůl opadaných stromečků sejdou klidně i desítky. Tento postup nejenže není ohleduplný vůči okolí, ale především není správný. Jestliže se chcete zachovat zodpovědně, raději zvolte jinou variantu. Většina měst a obcí například nabízí speciální místa pro vyhození vánočních stromků. Pokud si nejste jistí, kam můžete vánoční stromeček vyhodit, podívejte se na webové stránky městského úřadu nebo do místních novin, kde bývají informace o sběrných místech často uvedeny.

Využít můžete také přímo sběrný dvůr, kam stačí stromeček bezpečně zabalený v plachtě odvést. Informace o sběrném dvoru pro vaši obec či městskou část opět najdete na webu příslušného městského úřadu.

Ekologická varianta likvidace vánočního stromku

Vsadit můžete i na ekologickou likvidaci vánočních stromků. Postarají se o ní například městské kompostárny, kde vám řádně odstrojený stromeček (tedy bez zbytků třásní, řetězů či kovových háčků) zdarma zlikvidují. Některé vám navíc můžou na oplátku darovat trochu kompostu. Informujte se ve vaší oblasti o možnostech recyklace a přispějte tak k ochraně životního prostředí.

TIP: Máte zahradu? Větve i kmen stromku můžete nadrtit či naštěpkovat. Štěpku pak stačí přisypat například ke keřům, stromům či jiným zahradním rostlinám, kde bude chránit půdu jak proti vysoušení, tak i proti přemokření, a navíc alespoň částečně zamezí růstu plevelu. Štěpku můžete přidat také do svého zahradního kompostéru.


Bez ohledu na to, jaký způsob odstranění stromku zvolíte, myslete vždy na zodpovědnost i ohleduplnost k sousedům, městu i životnímu prostředí.