Vyrobíme vám jakoukoliv plachtu na přání v gramáži 200 g/m2, v modré, zelené, bílé, světle šedé i čiré (transparentní) barvě do 10 dní od objednání

Druhy stínících sítí a možnosti jejich využití

Užívání stínících sítí představuje praktický způsob, jak ochránit své soukromí před nežádoucími pohledy kolemjdoucích. Stínící sítě ovšem lze použít i pro mnoho dalších účelů (např. ochrana před sluncem). Jen je nutné vybrat ten správný typ stínící sítě. Věříme, že tento článek vám v tom pomůže.

Typy materiálů

Stínící sítě jsou vyráběny z celé řady materiálů. Jako neprogresivnější typ materiálu na stínící sítě se ukazují polyetylenová vlákna. Polyetylenové sítě jsou totiž velmi odolné, co se týká povětrnostních vlivů. A ani extrémně vysoké a nízké teploty nemají na polyetylen vliv. Polyetylenové sítě také dobře odolávají vlivu UV záření.

Tloušťka a průsvitnost sítě

Dalšími důležitými parametry, na které byste měli hledět při výběru stínící sítě hledět, jsou:

  • průsvitnost
  • tloušťka sítě (gramáž na metr čtverečný)

Ideální průsvitnost stínící sítě závisí na konkrétním účelu použití. Pokud chcete, aby na zastíněný prostor nebylo zvenčí vůbec vidět, zvolte síť s vysokou stínivostí. Například firma Plachty Štěpáník nabízí stínící sítě z polyetylenových vláken s výbornou stínovostí (až 90%). Ale jestli třeba hodláte stínící síť využít pro zahradnické účely, jako je kupříkladu ochrana mladých sazenic před přímým letním sluncem, mohly by se hodit spíše průsvitnější sítě.

A co se týká tloušťky polyetylenových stínících sítí, tak pro většinu účelů vám postačí sítě o gramáži cca 200 g/m2. Ale je nezbytné, aby stínící sítě byly opatřeny dobrými úchytnými oky pro spolehlivé zajištění. Úchytové body jsou nejvíce namáhanými částmi stínících sítí – a proto jejich provedení musí být kvalitní.

Praktické využití stínících sítí:

Spektrum využitelnosti stínících sítí je hodně široké:

  • Stínící sítě jsou nejčastěji užívány na ploty - jako ochrana soukromí nebo ochrana před sluncem či větrem. Z toho důvodu stínící sítě nenajdete jen na plotech soukromých zahrad, ale hlavně je často uvidíte kolem sportovišť (tenisové kurty, volejbalová hřiště…).

  • Svoje uplatnění stínící sítě najdou i jako zastřešení pergol, automobilových stání… atd. Stínící sítě se zkrátka hodí všude, kde je potřeba něco ochránit před působením slunečního UV záření.

  • Nesmíme zapomínat ani na hojné využívání stínících sítí ve stavebnictví. Například jsou používány na vnějších stranách lešení (pro ochranu dole jdoucích chodců).

  • Polyetylenové sítě na plotech navíc lze využít jako plochu pro reklamní sdělení – dobrá profesionální firma vám už poradí nejlepší způsob aplikace reklamy na síť.

tenisovy_kurt_stinici_sit

Avšak existuje i mnoho jiných situací, kdy se hodí kvalitní stínící síť.