Vyrobíme vám jakoukoliv plachtu na přání v gramáži 200 g/m2, v modré, zelené, bílé, světle šedé i čiré (transparentní) barvě do 10 dní od objednání

5 kroků, které prodlouží životnost krycí plachty o více jak několik let

Nábytek na terase přikrytý plachtou

Správné skladování krycích plachet je pomůže ochránit před nepříznivými vlivy. Ať už budou uschované měsíc nebo celý rok, při dodržení 5 jednoduchých zásad se o ně nemusíte obávat.

Do plachet jste investovali, abyste ochránili svůj majetek. A aby svou úlohu plnily po dlouhá léta, je potřeba trocha času na jejich údržbu a skladování. Plachta musí být čistá, suchá,  poskládaná a uložená na bezpečné místo – to jsou základní pilíře bezpečného uložení plachty, dokud nebude znovu potřeba.

1)    Odstraňte veškeré nečistoty

První důležitý krok je zbavit plachtu nečistot – mohou ji fyzicky poškodit a bude náchylnější ke vzniku plísní. A navíc vytáhnout po roce špinavou plachtu není nic příjemného. Plachtu položte nebo pověste a jemně odstraňte nečistoty vodou s mýdlem. Nakonec vše spláchněte čistou vodou.

2)    Nechte plachtu vysušit

Před skladováním plachtu úplně usušte. Mokré nebo vlhké plachty vytvoří plísně a vlhkost může přispět k zápachu nebo poškození. Zavěste nebo rozprostřete plachtu, aby měl vzduch přístup k oběma stranám. Pokud máte krycí plachtu s oky, zavěšení máte o něco jednodušší. Sušení můžete urychlit opatrným překlápěním.

3)    Zkontrolujte její poškození a opravte

Během sušení je skvělý čas na kontrolu, jestli nemá plachta viditelná poškození. Na opravu můžete využít  lepicí pásku a podobné pomocníky. Na konci oprav se vždy ujistěte, že, páska je správně aplikovaná a nikde není uvolněná nebo přeložená.

4)    Velké zakrývací plachty zarolujte

Očištěnou a suchou plachtu složte. Pokud se jedná o těžký nebo objemný materiál – například zakrývací plachty 5 × 6 metrů bývají objemné, doporučujeme je pevně zarolovat. Pokud používáte k zavázání zarolované plachty pružnou gumu, nepoužívejte zbytečně moc síly, můžete způsobit na plachtě zbytečné záhyby.

5)    Uložte ji na bezpečné místo

Je důležité mít na paměti, že plachta potřebuje suché a chladné místo. Chraňte ji před teplem, vlhkostí a přímým slunečním zářením. Jinak přispějete k poškození a oslabení plachtoviny. Ideálně, pokud bude nad zemí a dál od zdí kvůli vlhkosti.

Pár kroků a trochu věnovaného času před uskladněním může znamenat rozdíl v životnosti a užitečnosti plachty.