Vyrobíme vám jakoukoliv plachtu na přání v gramáži 200 g/m2, v modré, zelené, bílé, světle šedé i čiré (transparentní) barvě do 10 dní od objednání

Zazimování venkovního majetku – ochrana zakrývacími plachtami

Zimní nevlídné počasí má negativní vliv na celou řadu běžně užívaných materiálů. Některé věci můžeme na zimu přenést do vnitřních prostorů. Některé věci jsou však na to příliš těžké, příliš objemné či napevno umístěné. A tak je musíme nechat přes zimu na místě a ochránit je překrytím zakrývacími plachtami.

V tomto článku si řekneme, které materiály jsou zimou nejvíce ohroženy – a co všechno bychom měli na zimu skrýt pod ochranné zakrývací plachty.

Řádné zazimování předchází škodám

Venkovní majetek je vystavován vlivům počasí po celý rok. Avšak nejhorší je zimní počasí. Zima může napáchat největší škody, pokud svůj majetek adekvátně nechráníme. Čas strávený se zazimováním a peníze investované do kvalitních zakrývacích plachet se vám vyplatí. Nekvalitní plachty se rychle poničí, ale kvalitní vám vydrží dlouhé roky.

Vliv zimy na různé materiály

V zimním období je třeba chránit zejména dřevo a z dřeva vyrobené věci (dřevěný zahradní nábytek, zahradní nářadí ze dřeva … atd.). Kombinace nižších teplot a zvýšeného množství srážek má negativní vliv na strukturu dřeva. Navíc navlhlé dřevo vytváří podmínky pro cizopasné houby, plísně a podobně - zvláště pokud jsou teplejší zimy, kdy moc nemrzne. Ale i mnohé korozi podléhající kovy jsou v zimě ve zvýšeném ohrožení. Dejme proto pod zakrývací plachty vše, na čem nám záleží, pokud je to alespoň částečně vyrobeno z kovů, které mohou korodovat.

Dalším nebezpečím je sníh, led a mráz. Průběžně napadávající a zase roztávající sníh nedělá dobře spoustě materiálů. Navíc sníh může škodit už jen svou vahou. Problémem ledu zase je, že zmrzlá voda diletuje každou spáru, do které se dostane (voda přeměněná do skupenství ledu totiž nabývá na objemu). Pokud máte rozestavěnou nějakou budovu, nenechávejte ji bez ochrany a nezakrytou – voda, led a sníh by ji mohly poškodit. A neposlední řadě je třeba zmínit fakt, že už jen samotný mráz může některé materiály vážně narušit, že třeba popraskají nebo se zdeformují.

terasovy_nabytek_zazimovani

Jaké zakrývací plachty použít?

Pro naše klimatické podmínky se nejvíce hodí zakrývací plachty z moderního z tkaného polyetylenu o gramáži 150-200 g/m2 (dle zakrývané plochy). Tkaný polyetylen je vysoce odolný nepromokavý materiál, který může být vystaven teplotám v rozmezí: -40 °C až 60 °C. Ale je odolný i vůči UV záření a odolává kyselinám i zásadám. A ani v tuhém mrazu neztrácí vláčnost a poskytuje základní termoizolační ochranu. Dostatečný výběr kvalitních zakrývacích plachet najdete i u nás v nabídce. Vyrábíme a dodáváme plachty se zdvojeným okrajem a úchytovými kovovými očky. Nebo si můžete nechat vyrobit zakrývací plachtu na míru, přesně podle vašich potřeb.